Czujnik VSS
Witam jak można pogodzić podłączenie czujnika VSS emu mam podłączone pod przejściówkę zamiast ori kompa i w EMU VSS szaleje zapewne jest jakoś dziwnie przekształcony wygnał bo na cyferblacie działa dobrze, czy można tak wyjść kablami z czujnika VSS by poprowadzić z jednego czujnika na cyferblat i na emu i żeby to działało jak należy ?
EUNOS 30X 2.5Turbo .............295km/389NM................oczywiście dzięki EMU
Re: Czujnik VSS
Zeby cos wiecej powiedziec trzebaby oscyloskopem zbadac przebieg sygnalu z czujnika VSS i znalezc przyczyne dlaczego nie dziala.
A ty nie masz tam jeszcze jakiegos ABSu? Działać nie musi byle byś miał 1 piaste i czujnik OK.
Mam abs jako tako nie działa bo swieci sie na desce ale wsio jest i koronka i czujnik
EUNOS 30X 2.5Turbo .............295km/389NM................oczywiście dzięki EMU
to poszukaj w wiazce od ABSu syganlu z któregoś koła i podłącz pod EMU a czujnik VSS zostaw do obsługi zegarówmlody1921 wrote:Mam abs jako tako nie działa bo swieci sie na desce ale wsio jest i koronka i czujnik
Czyli dwa kable z czujnika ABS podłaczam gdzie ? w miejsce VSS?
Kolego zobacz mojego loga http://dobrzann.leszko.pl/pliki/20150325_0647.emulog i powiedz czy u ciebie problem z VSS też tak wyglądał.
Niezla masakra na wejsciu. Masz moze oscyloskop zeby popatrzec jak wyglada sygnal ?
Coś tam mam, jak tylko będe miał chwile to wyślę ci jakiś przebieg, bo nawet sam nie sprawdzałem jeszcze
Jadzwin, przesyłam ci przebiegi z czujnika VSS:

Czy zielona linia to poziom masy ?
I jak masz skonfigurowany czujnik ?
I jak masz skonfigurowany czujnik ?
Ta zielona linia to drugi kanał.
Wszystko już jasne! ale narobiłem zamieszania a z tym VSS, teraz jak zrobiłem pomiar i trochę pomyślałem to wystarczyło zmienić typ czujnika z halla na VR i wszystko działa, tylko zastanawia mnie to dlaczego wcześniej było dobrze a nic nie zmieniałem a poza tym dlaczego ten przebieg tak wygląda jak tam jest zwykły kontaktron.
Wszystko już jasne! ale narobiłem zamieszania a z tym VSS, teraz jak zrobiłem pomiar i trochę pomyślałem to wystarczyło zmienić typ czujnika z halla na VR i wszystko działa, tylko zastanawia mnie to dlaczego wcześniej było dobrze a nic nie zmieniałem a poza tym dlaczego ten przebieg tak wygląda jak tam jest zwykły kontaktron.
Czujnik z skrzyni podpiąłem bezpośrednio do EMU i śmiga lux, czy moge z czujnika 2 kable, rozdzielić na 4 i dwa wpiąć do EMU dwa poprowadzić do licznika ?? trzeba dać jakiś rezystor/diode?
I jak poprawnie skalibrować czujnik VSS trzeba dostosować Speed Ratio do prędkości ? a jak ustawić mape Gear sensor Cal
I jak poprawnie skalibrować czujnik VSS trzeba dostosować Speed Ratio do prędkości ? a jak ustawić mape Gear sensor Cal
Gear sensor jest mapa jak masz czujnik biegu w skrzyni.
Ty sobie odczytaj gear ratio z loga na kazdym biegu i wpisz do pol gear ratio w konfiguracji vss (wybierasz tryb calculated).
Jakiego rodzaju masz czujnik ?
Ty sobie odczytaj gear ratio z loga na kazdym biegu i wpisz do pol gear ratio w konfiguracji vss (wybierasz tryb calculated).
Jakiego rodzaju masz czujnik ?
Czujnik mam VR w skrzyni biegów i chce rozdzielić dlatego żeby i emu miało sygnał i licznik
Nie powinno byc problemu
Witam sygnał z czujnika podzielony na Licznik i EMU i wszystko ładnie działa
Pytanie jak poprawnie skalibrować Speed Ratio i Gear Ratio ?
Speed ratio narazie mniej więcej wpisałem patrząc na prędkość Licznika i EMU ale pewnie jest jakiś mega dokładny sposób

Speed ratio narazie mniej więcej wpisałem patrząc na prędkość Licznika i EMU ale pewnie jest jakiś mega dokładny sposób
speed ratio to najlepiej z GPSem ustawic i sprawdzic w 2-3 punktach czy sie zgadzamlody1921 wrote:Witam sygnał z czujnika podzielony na Licznik i EMU i wszystko ładnie działa![]()
GearRatio odczytasz z loga
to speed ratio tak właśnie po gps ustawiony a jak z loga gear odczytac
Odpalasz na logu kanal z GearRatio i patrzysz jakie wartosci masz na danym biegu, ja ustawialem to na parkingu taczac sie 5km/h i zmieniajac na kolejne biegi, potem ustawisz tolerancje i gotowemlody1921 wrote:to speed ratio tak właśnie po gps ustawiony a jak z loga gear odczytac