vss clio 3 rs
udalo sie komus to uruchmic? W megane rs tez taki sam sensor na dwa przewody jest.
Nie daje czestotliwosci wogole... Jakis 'francuski wynalazek' to jest?
Nie daje czestotliwosci wogole... Jakis 'francuski wynalazek' to jest?
Re: vss clio 3 rs
mamy ten sam problem, sprawdzone 4 czujniki ABS i nic, mój elektryk szuka drugiego EMU żeby sprawdzić czy to nie wina portu, ale po Twoim poście czuję że jednak to też nie pomoże.
Bo to sa czujniki magnetorezystancyjne.
Sprobojcie z pullupem 150 Ohm
W EMU? czy fizycznie wpiąć rezystor, bo rozmawiałem z elektrykiem i mówi że sprawdzał pullup w EMU.Jadzwin wrote:Bo to sa czujniki magnetorezystancyjne.
Witam,
po dzisiejszych probach doszedem do takich wynikow na oscyoskopie (zalaczniki) - znaczy sensor dziala ale EMU nie widzi czestotliwosci.
Ile V amplituda musi byc aby EMU zauwazyl to na VSS? Zadne ustawienia W EMU nie widza tego, na oscyloskopie jak widac zachowuje sie prawidlowo.
Czy mozna jakos dodac obsluge takich czujników?
Amplitude jaka udalo mi sie uzyskac przy pullup z 12V to ~1.5V. Z 5V daje cos kolo 0,6V jak dobrze pamietam.
Jaki musi byc sygnal aby EMU go 'zauwazyl'?
PS jakies szanse na CAN do zegarow C3rs?
Wlasciwie CAN i VSS jak rozwiazemy to mam skonczone
Pozdrawiam,
Adam
po dzisiejszych probach doszedem do takich wynikow na oscyoskopie (zalaczniki) - znaczy sensor dziala ale EMU nie widzi czestotliwosci.
Ile V amplituda musi byc aby EMU zauwazyl to na VSS? Zadne ustawienia W EMU nie widza tego, na oscyloskopie jak widac zachowuje sie prawidlowo.
Czy mozna jakos dodac obsluge takich czujników?
Amplitude jaka udalo mi sie uzyskac przy pullup z 12V to ~1.5V. Z 5V daje cos kolo 0,6V jak dobrze pamietam.
Jaki musi byc sygnal aby EMU go 'zauwazyl'?
PS jakies szanse na CAN do zegarow C3rs?
Wlasciwie CAN i VSS jak rozwiazemy to mam skonczone

Pozdrawiam,
Adam
Sensor ABS z Renault Clio dziala z wejsciem VSS w EMU w koncu. NIestety nie bylo to tylko podpiecie rezystora i kondensatora. Wymagalo troche wiecej przerobek ale maly ukladzik jak nakretka od butelki i juz dziala 
Dzieki dla pomocy technicznej z ecumaster za informacje do czego dazyc z przebiegami.
Gdyby ktos byl zainteresowany takim 'czyms' co dostosowuje sygnal z sensora ABS renault do wejscia VSS w emu to sluze pomoca a kolega elektronik chetnie zmontuje kolejne sztuki.
W sumie to zostalo mi tylko uruchmomic dasha z clio3rs z emu i koniec
Pozdrawiam,
Adam

Dzieki dla pomocy technicznej z ecumaster za informacje do czego dazyc z przebiegami.
Gdyby ktos byl zainteresowany takim 'czyms' co dostosowuje sygnal z sensora ABS renault do wejscia VSS w emu to sluze pomoca a kolega elektronik chetnie zmontuje kolejne sztuki.

W sumie to zostalo mi tylko uruchmomic dasha z clio3rs z emu i koniec

Pozdrawiam,
Adam
ja sobie podciagnalem kabel ze sterownika wspomagania alenie widzi mi sygnalu co bym nie poustawial. co trzeba zrobic zeby uruchomic to vss?
kuflon chyba jestem chetny na taki zestaw. podpialem pod ster od wspomagania ale sygnal jest dziwny i raz na jakis czas tylko sie pokazuje
Nowy soft w EMU po CAN uruchamia wspomaganie w CLIO 3 a predkosc czyta z komputera ABS 

tylko ze ja nie mam pompy abs 
Ale generalnie dla tych co maja napewno jest to dobra wiadomosc.
Potwierdzam ze nowy soft i wspomaganie rpm, temp dzialaja.
Dzieki Kuba!

Ale generalnie dla tych co maja napewno jest to dobra wiadomosc.
Potwierdzam ze nowy soft i wspomaganie rpm, temp dzialaja.
Dzieki Kuba!
w clio 2 tez bedzie juz dzialac wszystko?