Szukam magika od EMU Poznań i okolice RX8
Witam,
Mam mazdę rx8 z silnikiem k20z4 wystrojoną na emu przez Przema72 z pod Włoszczowej ale od pewnego czasu kontakt się nam urwał.
Mazda od jakiegoś czasu poszarpuje w przedziale 2-3k rpm do tego na luzie przy dodawaniu stopniowym gazu przy dojściu do 2600rpm nagle odcina paliwo (afr pokazuje 25,5) obroty spadają do wolnych i wstają do góry i tak to sobie oscyluje.
Szukam kogoś do ogarnięcia tego buga - dodam że sprawdziłem zachowanie na innym pedale gazu i jest to samo więc raczej to problem z ustawieniami.
Wstawiam logi z tej oscylacji może ktoś podpowie co jest za problem - stawiam flaszkę ;P
Mam mazdę rx8 z silnikiem k20z4 wystrojoną na emu przez Przema72 z pod Włoszczowej ale od pewnego czasu kontakt się nam urwał.
Mazda od jakiegoś czasu poszarpuje w przedziale 2-3k rpm do tego na luzie przy dodawaniu stopniowym gazu przy dojściu do 2600rpm nagle odcina paliwo (afr pokazuje 25,5) obroty spadają do wolnych i wstają do góry i tak to sobie oscyluje.
Szukam kogoś do ogarnięcia tego buga - dodam że sprawdziłem zachowanie na innym pedale gazu i jest to samo więc raczej to problem z ustawieniami.
Wstawiam logi z tej oscylacji może ktoś podpowie co jest za problem - stawiam flaszkę ;P
- Attachments
-
- 20160226_1800.emulog
- (353.89KiB)Downloaded 131 times
Re: Szukam magika od EMU Poznań i okolice RX8
Żeby coś zobaczyć musisz wrzucić też program *******.emu .
BMW e30 M50B25 +turbo
Ok dzięki za info - jak tylko wrócę z pracy to wsadzę załącznik :>
nie wiem czy dobrze ale ja coś tam dojrzałem
i generalnie widzę że:
lambda ubogo (25.5 AFR)
i DC wtrysków 0%
czyli coś odcina paliwko programowo
zaczyna się 7:32
Niestety nie widzę dlaczego tak się dzieje
ha! widzę, załącza się fuel cut. Pytanie dlaczego? tps nie maleje, czyżby był na granicy? wrzuć konfiga to pomyślimy

lambda ubogo (25.5 AFR)
i DC wtrysków 0%
czyli coś odcina paliwko programowo
zaczyna się 7:32
Niestety nie widzę dlaczego tak się dzieje
ha! widzę, załącza się fuel cut. Pytanie dlaczego? tps nie maleje, czyżby był na granicy? wrzuć konfiga to pomyślimy

Ostatni jaki znalazłem save na kompie programu.
Jutro na spokojnie podepnę autko i zgram to co jest obecnie z auta.
Miałem crash systemu na kompie i mogło mi najnowsze wciąć :/
p.s. podrzućcie linka do najnowszej wersji programu (działającej lepiej z betą nie będę eksperymentował) bo nie mogę znaleźć :/ a się ze starą do autka nie podłączę.
Jutro na spokojnie podepnę autko i zgram to co jest obecnie z auta.
Miałem crash systemu na kompie i mogło mi najnowsze wciąć :/
p.s. podrzućcie linka do najnowszej wersji programu (działającej lepiej z betą nie będę eksperymentował) bo nie mogę znaleźć :/ a się ze starą do autka nie podłączę.
- Attachments
-
- 20150815_1646_54.emu
- (92.82KiB)Downloaded 125 times
- Kisielisodd
- ECUMASTER TEAM
Odcięcie na postoju wygląda na klasyczny fuel cut, nie da się więcej powiedzieć bez całego projektu, bo nie wiem jakie są ustawienia Fuel cut i Idle.
Z tego co piszesz to to samo może być w przedziale 2-3k rpm jak jadę za kimś to autko poszarpuje czyli odcina mi paliwo (widać to na afr co szarpnięcie to 25.5 i powrót do około 14). Poniżej i powyżej nie szarpie i afr płynnie oscyluje koło 14.Kisielisodd wrote:Odcięcie na postoju wygląda na klasyczny fuel cut, nie da się więcej powiedzieć bez całego projektu, bo nie wiem jakie są ustawienia Fuel cut i Idle.
- Kisielisodd
- ECUMASTER TEAM
Spróbuj zmienić wartości na mapie map vs tps w fueling na 100% we wszystkich obszarach i sprawdz czy to rozwiąże problem.
Sprawdź ustawienia TPS sensor - TPS 0% - masz ustawione 0,65 V a w logu jest 0,71V , TPS 100% nie wiem musisz sprawdzić na zgaszonym silniku - to może być główny problem.
Jak nie pomoże to może podnieś w FUEL CUT - TPS na powiedzmy 5%.
Jak nie pomoże to może podnieś w FUEL CUT - TPS na powiedzmy 5%.
BMW e30 M50B25 +turbo
A jak było wcześniej ?
Bo jeśli dzieje się to od jakiegoś czasu a wcześniej było dobrze i nikt w kompie nie grzebał to raczej jakaś usterka po za kompem.
Bo jeśli dzieje się to od jakiegoś czasu a wcześniej było dobrze i nikt w kompie nie grzebał to raczej jakaś usterka po za kompem.
Wcześniej autko było strojone na sztywno bez szerokopasmówki i było ok później doszła sonda i korekta ustawień pod nią no i te dwie przypadłości wyszły w użytkowaniu po tej korekcie.
Hej,
Sprawa załatwiona tps ustawiony na 4% i 50% zmniejszenie dawki paliwa przy kolejnym obrocie i autko działa silky smooth
Dzięki za rady
Do zamknięcia.
Sprawa załatwiona tps ustawiony na 4% i 50% zmniejszenie dawki paliwa przy kolejnym obrocie i autko działa silky smooth

Dzięki za rady

Do zamknięcia.
- Attachments
-
- ustawienia Fuel CUT - STARE
- fuel cut.jpg (53.22KiB)Viewed 5215 times