Modyfikacja sygnału PWM / wejście sygnału PWM

DET3 w pytaniach i odpowiedzach
Locked
DeMaDeS
Modyfikacja sygnału PWM / wejście sygnału PWM

Post by DeMaDeS » Mon Apr 13, 2015 12:32 pm

Witam serdecznie,
Czy jest jakiś sposób by do DET3 podpiąć sygnał PWM?
Chciałbym obrobić sygnał PWM idący z seryjnego ECU do solenoidu i wysterować nim zaworek od MAC.
Aktualnie nie uwzględniam "potrzeb" seryjnego ECU w wyniku czego co chwilę potykam się o limp i torque monitor...

Kisielisodd
ECUMASTER TEAM

Re: Modyfikacja sygnału PWM / wejście sygnału PWM

Post by Kisielisodd » Mon Apr 13, 2015 4:12 pm

Można by było spróbować podłączyć sygnał do freq in i sygnał zmodyfikowany wysyłać z freq out ... nie wiem czy to zadziała.

DeMaDeS

Post by DeMaDeS » Mon Apr 13, 2015 4:24 pm

Myślałem nad FREQ IN tylko sygnał z solenoidu zapewne ma stałą częstotliwość a tylko zmienne wypełnienie. Uznałem to za mało realne ale może ktoś już takie rozwiązanie testował.

przema72

Post by przema72 » Fri Apr 17, 2015 7:59 am

mi tez wydaje sie ze z freq in nie zadziała , bo czestotliwosc jest stała

ja bym zrobił to tak :

zbudować prosty przetwornik dac oparty na kondensatorze , rezystorze i rezystorze podciągającym , po wpięciu go zamieni sygnał PWM na sygnał 0-5v , ten sygnał wpinasz na analogin i dzięki temu na mapie możesz zależnie od fabrycznego sygnału PWM zmieniać wartości nowego PWM

jak nie rozumiesz moge narysować prosty schemat , oczywiście wartości rc trzeba dobrać tak aby sygnał był jak najmniej zaszumiony

robiłem podobne układy jako emulatory maf , zmienia sygnał PWM na sygnał 0-5v i o dziwo mimo prostoty działa dośc stabilnie

Locked