EMU w Renault Megane 2 Sport

Wszystko o EMU
Locked
Shymek
EMU w Renault Megane 2 Sport

Post by Shymek » Thu Oct 09, 2014 12:29 pm

Planuję podłączyć EMu w Megane 2 Sport (seria 225KM/300Nm, na chwilę obecną jest 350KM/500Nm na fabrycznym sterowniku)

Fabryczny sterownik (Sagem S3000) ma problemy z obsługą dużych wtrysków w niskim zakresie obrotów. Na wolnych obrotach jest ok ale w trakcie przyspieszania do ok 1800 obr wtryski po prostu leją i zmiany w mapie paliwa czy zapłonów nic nie dają.
Pierwsze pytanie: czy EMU poradzi sobie z dokładnym wystrojeniem wtryskiwaczy? (Siemens Deka 630cc + pompa paliwa 255l/5 3,5BAR - seryjna ma 110l/h)

Kolejna sprawa to taka że przepustnica jest sterowana elektronicznie, a wszystkie czujniki działają po CANie.
Czy dobierając do EMU moduł sterowania elektroniczną przepustnica jak i moduł CAN da się w jak największym stopniu wyeliminowac fabryczny sterownik (najchętniej w ogóle pozbyłbym sie go z auta).
Ostatnie pytanie - czy dorzucając do zestawu sonde AFR automatycznie nie potrzebne mi są 2 fabryczne sondy lambda?

P.S. Jeszcze jedno - do tego całego kompletu chciałbym podłaczyc zabudowany w konsoli tablet 7". Macie w ofercie moduły bluetooth'a - czy szybsze WiFi jest spodziewane czy to raczej nieopłacalne?

Z góry dzięki za odpowiedzi - pozdrawiam Szymon

Wuniek

Re: EMU w Renault Megane 2 Sport

Post by Wuniek » Sat Oct 11, 2014 8:59 am

Pierwsze pytanie: czy EMU poradzi sobie z dokładnym wystrojeniem wtryskiwaczy? (Siemens Deka 630cc + pompa paliwa 255l/5 3,5BAR - seryjna ma 110l/h)

Tak i nawet masz konfiguracje w sofcie EMU pod te wtryski

Kolejna sprawa to taka że przepustnica jest sterowana elektronicznie, a wszystkie czujniki działają po CANie.

W ofercie jest maduł CAN : http://www.efishop.pl/index.php?p61,modul-can-bus
oraz moduł DBW : http://www.efishop.pl/index.php?p62,mod ... zepustnicy

Ostatnie pytanie - czy dorzucając do zestawu sonde AFR automatycznie nie potrzebne mi są 2 fabryczne sondy lambda?

EMU obsługuje tylko jedną sonde i wiecej nie potrzebuje.

P.S. Jeszcze jedno - do tego całego kompletu chciałbym podłaczyc zabudowany w konsoli tablet 7". Macie w ofercie moduły bluetooth'a - czy szybsze WiFi jest spodziewane czy to raczej nieopłacalne?

Moduł BT : http://www.efishop.pl/index.php?p17,modul-bluetooth

Modułow do EMU już kilka jest wszystko znajdziesz na http://www.efishop.pl/ , natomiast nie wiem czy jest opcja podłaczenia wiecej niż jednego modulu pod ext port
Attachments
emu.jpg

Shymek

Post by Shymek » Sat Oct 11, 2014 10:53 am

Dlatego ty było pytanie do Jadźwina :) z którym mój "stroiciel) Krzysztof (Niuton) z wystroimy.pl jest w kontakcie ale ja chciałbym się sam upewnić czy na 100% tak się to ładnie da połączyć.
Nadmienię iż mój kolega z Wrocławia też chce zastosować taki komplet w swojej Megane więc jak widać sytuacja jest rozwojowa - do tej pory jest powiedzmy 3 dobrych tunerów od Renaultów w Europie i ani jednego w Polsce.
Oni potrafią wystroić auto na fabrycznym sterowniku ale mi nie widzi się z kązdym problemem jeździć np. do Holandi czy Francji (bop bliżej niż do UK ;) ) więc w przypadku Megane - EMU czyli stand alone może być opcją tego rozwiązania które jeśli się uda może zyskać spore zainteresowanie w Europie :D

Jadzwin
Site Admin

Post by Jadzwin » Sat Oct 11, 2014 10:57 pm

Wszystko co wuniek napisa sie zgadza.

Natomiast w kwesti BT to w tym momencie albo CAN bus albo BT ale pracujemy nad modulem BT podpinanym do CAN.
WIec CAN BUS i BT bedzie dzialac wtedy rownoczesnie.

Shymek

Post by Shymek » Mon Oct 13, 2014 3:39 pm

Kiedy spodziewasz się wprowadzenia CANbus + BT?

I czy do dostosowania modułu elektronicznego sterowania przepustnica jest wam potrzebna przepustnica?

Jadzwin
Site Admin

Post by Jadzwin » Mon Oct 13, 2014 4:16 pm

Licze ze do konca roku modul CAN to BT bedzie dostepny.

Jesli chodzi o przepustnice to potrzebuje jej numer. Jezeli nie mamy jej kalibracji, trzeba bedzie ja do nas podeslac.

Shymek

Post by Shymek » Mon Oct 13, 2014 7:49 pm

Producent: VDO 408239821002
Nr części Renult: 8200243886 lub H8200287157

Jadzwin
Site Admin

Post by Jadzwin » Tue Oct 21, 2014 6:59 pm

Niestety do tej przepustnicy nie mamy kalibracji.
Musialby Pan ja do nas wyslac w celu jej stworzenia.

Locked